19. maaliskuuta 2013

Seppo Savikon valmennus

Viikonloppuna suunnattiin omalle hallille Seppo Savikon valmennukseen! :-) Lauantaina oltiin Unnan kanssa ja sunnuntaina Deanin kanssa valmentautumassa.
Lauantaiaamu alkoi ohjaajan alkulämmittelyllä. Seppo antoi neuvoja, miten ohjaajan kannattaa lämmitellä itsensä ennen suoritusta. (Kävely niin, että polvet nousee 90 asteen kulmaan, juoksu niin että kantapäät koskee peppuun, juoksu niin että polvet nousee 90 asteen kulmaan nopealla rytmillä sekä "pikkutyttöaskelvaihdot" mitä en oikeastaan osaa kirjallisesti selittää. Kaikissa lämmittelyliikkeissä tuli pitää ryhti hyvänä ja tärkeää oli saada useita puhtaita toistoja. Kaikki liikkeet tulisi tehdä 3-4 kertaa. Matka, joka liikuttiin oli noin kymmenen metriä ja liikkuminen tapahtui lähes paikoillaan, edeten vain vähän kerrallaan. Hanna osasi hyvin liikkeet kertoa, niin lainasin tekstin heidän blogistaan!)
Videoilla tarkastellaan enemmän ohjaajan liikkeitä.. Ensimmäisessä pätkässä ohjaajan piti kiinnittää huomioita käsiin. Jos haluan, että Unna irtoaa kauas minusta käsi irti kropasta ja jos haluan, että koira kulkee lähellä minua niin käsi lähellä kroppaa.. Loogista eikö totta? Sepon mukaan Unna irtoaa hienosti esteille ja on hyvin itsenäinen. Ensimmäisellä pätkällä Unna tulee ronskisti Aalta alas, joten siksi se meni uusiksi. Unna irtosi muutaman kerran "loppusuoran" jälkeen renkaalle vaikka piti mennä putkeen. Sepon mukaan koirat etsivät muotoja radalta (putkensuu ja rengas samanmuotoisia), joten rengas oli kohtisuorassa hypyltä eli Unna päätti irrota sinne, kun "tuuletin" kättäni irti omasta kropasta.. Ongelma korjaantu heti, kun pidin käden lähellä kroppaani! Sitten Seppo pisti miettimään omien valssauksien suuntaa. (Tee valssi suuntaan minne haluat koirasi seuraavaksi menevän. Liikkuva valssi.)
Toisella pätkällä kiinnitettiin huomiota ohjaajan kiihdytyksiin sekä jarrutuksiin. Ne eivät menneet aivan putkeen ja olivat jokseenkin todella ristiriitaisia! Kiihdytykset toimivat jarrutuksia paremmin. Jarrutuksissa ohjaajan PITÄISI nojautua hiukan taaksepäin, jolloin ohjaajan liikkeelle lähdöt olisivat räväkämpiä ja tasapaino pysyisi paremmin. Kun taas minulla yläkroppa on edessä ja alakroppa oikeaoppisesti takana.. Tähän saatiin hyvä treeni, jota pitää treenailla ahkerasti! Alla kuitenkin video:


Sunnuntaina oli vuorossa minikiitäjä, joka oli ilmoitettu penturyhmään. Ensimmäiseksi kävimme läpi tapoja, jolla koira tuodaan halliin/kentälle. Niitä oli neljä tapaa: kantaminen sylissä, kaulapannasta vienti/tuonti, imuttamalla eli ts. herkun kanssa, leikkimällä. Ekassa harjoituksessa piti valita kaksi tapaa edellä mainituista ja suorittaa pieni radanpätkä (hyppy, putki, hyppy). Tultiin halliin leikkien ja kuljetus lopusta alkuun tapahtui myös leikkien sitten kannoin Deanin ulos hallista. Nuo toimivat meillä loistavasti! Sitten koiralla pitäisi olla ns oma paikka hallissa/kentän laidalla, jossa sitten koira odottaisi mieluusti eikä miettisi mitään suurempia. Seppo myös sanoi, että yhdeltä koiralta oli hallissa/kentän laidalla räyhääminen loppunut tällä tavoin! Pitääpä koittaa ihan oikeasti tätä, jos vaikka Deanistäkin saataisiin hiljainen odottelija!
Sitten lopuksi otettiin pientä hyppypyöritystä, jossa tuli kerrattua välistäveto, takaakierto ja persjättö. Viimeisenä mainittua eli persjättöä olemme todella vähän harjoiteltu, mutta harjoituksen määrään nähden se meni todella hyvin :-) Minikiitäjä kaarrattaa hirmuisesti, jos olen vähänkin myöhässä! Takaakiertoihin Dean lähti todella hienosti. Kokeiltiin myös "kädetöntä ohjausta" ja olin ihan varma, että tämä ei tule onnistumaan MUTTA se onnistuikin hienosti! Sitten perehdyttiin hiukan päkijöillä juoksemiseen ja tällä tavoin saan lisää vauhtia omaan liikkeeseen ja pääsen nopeammin liikkeelle käännöksissä enkä jää niin hirmuisesti jälkeen! Ihan loppuun otin muutaman toiston keppejä ja Seppo jäi nämäkin vielä katsomaan. (Alussa ja lopussa oli 1 verkko ja 1 ohjuri). Kepeillä ei ollut ongelmia. Otettiin keppejä pidemmästä matkasta, jolloin koiran tuli hiukan hidastaa vauhtia, jotta taipui oikeaan väliin. Dean jakoi painon hienosti taakse, kun jarrutteli ennen keppejä. Video on vielä alla ja mukana myös osa Sepon kommenteista:


Koulutuksesta jäi huippu fiilis ja varmasti mennään uusiksi Sepon valmennukseen! :-) Nyt on uusia treeni ideoita, joita pitää päästä kokeilemaan.

Kävimme viime viikon keskiviikkona Eläinklinikka Kurjella silmäpeilauksessa Deanin kanssa. Muuten oli terveet silmät, mutta vasemmasta alaluomesta löytyi yksi pieni ylimääräinen ripsi. Samalla minikiitäjän polvet tutkittiin ja ne olivat priimaa eli 0/0!!

Eilen käytiin sitten Unnan kanssa hierojan luona. Neiti oli tällä kertaa hiukan jumissa.. Selkä oli hiukan juntturassa, mutta oikean takajalan lihakset olivat jumissa. Sanoi Krista sen lihaksen nimenkin, mutta arvatkaapa muistanko sen!? Tuo selittäisi sen, että miksi Unna ei venytellyt itseään kunnolla. Omatoiminen eteenvenytys onnistui, mutta taakseviennit ei ollut mieluisia. Sitten olen pistänyt merkille, että Unna nyt lähiaikoina naksahdellut joskus venytellessään.. Siihen saatiin yksi mahdollinen selitys, että Unnalla on hiukan yliliikkuvat nivelet etutassuissa. Mitään vaarallista tämä ei ollut, mutta nyt kokeillaan lisätä ruokaan hiukan Biopet- Glucosamin jauhetta ja katsotaan loppuuko naksahtelu.

2 kommenttia:

  1. Hih mikä saippua tuo Deanis :D Tossua toisen eteen vaan, eikö siulla Jassu pitäis ex-jalkapalloilijana päkiäaskellus tulla ihan automatic? ;)) Hauskaa tuo kädetön ohjaaminen, pitää laittaa treenilistalle!

    Ps. Kiitokset vielä meidän kuvaamisesta ja koiran pitämisestä!

    Ps2. Toiset (mm. mein koirahieroja) sanoo, että naksahtelu kertoo vaan siitä, että koira alkaa aueta venytellessään, että ei olis huono juttu...

    VastaaPoista
  2. Päkiäaskellus tulee toisinaan, mutta se on nyt päässyt unohtumaan! Pitäisi vaan oikeesti laittaa tossua toisen eteen, jos meinasin yhtään pysyä tuon perässä! Mut ehkä sekin hidastaa miua kun pitää vielä kovin varmistella tuon menoa! Ja eipä kestä kiitellä :-)

    VastaaPoista