30. huhtikuuta 2013

Shelttierkkaria, treenejä ja näyttelyjännitystä!

Hiukan laahaa nämä blogin päivitykset... Argh!

Mutta siis ilmoitin Deanin shetlanninlammaskoirien erikoisnäyttelyyn, joka oli 21.4.2013 Kiljavalassa Nurmijärvellä. Kiitoksia Annalle, Annille, Iinalle ja Jennille matkaseurasta! Junnu urokset aloittivat klo 9.00 kehässä 2, mutta Dean oli loppupäässä niin meillä ei ollut hengenhätää. Laitoimme pikku-Deanin kehä kuntoon ja sitten ei muuta kuin kehään. Minä jännitin eniten, sitä kuinka tuo nuorukainen malttaa/uskaltaa seisoa pöydällä niin pitkään, että tuomari antoi arvostelun. MUTTA siinä ei ollut mitään ongelmaa! Dean antoi tuomarin tutkia tarkkaan niin hampaat kuin muutenkin. Wau! Tuomarin suusta kuului kokoajan "excelent...excelent" niin tälläinen arvostelu meille nyt pamahti:

"TRI on a smaller size. Very pleasing shape head is refined and balanced. Exc. underjaw, earset right and carriage correct, a little full/round in eye, (missing P1 lower left), Exc. flat skull, Exc. neck, shallow in chest. Upperarm a little upright, adequate shoulder, narrow through in body. Adequate stifle. Low hock. Ecx. sweep over loin. Movement adequate very high carriage on a move. Very happy dog. Correct tailset, tail little short. A little fine in bone. Good conttexture" JUN-EH

Käännöspalvelun suomennos vielä: "Pienehkö trikki. Erittäin miellyttävänmuotoinen pää hienostunut ja sopusuhtainen. Erinomainen alaleuka. Korvat oikein sijoittuneet ja oikein kannetut. Hiukan pyöreät silmät. (Puuttuu P1 alaleuasta vasemm.). Erinomainen litteä kallo. Erinomainen kaula. Ahdas rinta. Hiukan pysty olkavarsi. Oikeanlainen lapa. Kapea runko kauttaaltaan. Oikeanlainen polvi. Matala kinner. Erinomainen lanteen kaarre. Asianmukaisesti erittäin korkea ryhti ja liikkeessä iloinen koira. Oikea hännän kiinnitys, hiukan lyhyt häntä. Hiukan hento luusto. Hyvä turkki."

Olen todella todella tyytyväinen arvosteluun sillä lähdimme hakemaan korkeintaan H:ta, mutta kuinkas kävikään! :-) Sitten näimme Deanin kasvattajaa Ullaa, Deanin veljeä Väinöä ja siskoa Kharmaa omistajineen!


Eikös olekkin komea nuorukainen?!


Näin hienosti oltiin tuomarin käsittelyssä!



Sisarukset Dean, Kharma ja Väinö
 Sitten päivän päätteeksi Enni pääsi korkkaamaan ensimmäiset valionarttu luokan! Saaden hienosti ERI:n :-)

Shadowmist Let's Twist Again alias Enni
Sitten lisäilen tähän julkaisemattomat treenivideomme:

Unna:








Dean:




Kevään ensimmäiset möllikisat kisattiin oman seuran kentällä 25.4.2013. Ja Dean starttasi elämänsä ensimmäiset möllit ;-) Ensin oli möllirata, joka meille todella haastava, kun piti tykittää vain suoraa :-D Virhepisteitä ropisi mukavasti 30 pisteen verran! Hupsis. Meillä mentiin kirjaimellisesti putkeen. Mutta pääsimme ihanneaikaan! Emme uusineet kyseistä rataa. Sitten osallistuimme Deanin kanssa kilpailevien luokkaan siinä toivossa, että rata olisi ollut hiukan mutkikkaampi. Keppikulma oli haastava! Rata meni täysin sähläykseksi.. Virhepisteitä tuli myös 30 pistettä.


Sitten olikin Unnan vuoro. Rataantutustumisessa sanoin jo, että keppikulma tulee koitumaan ongelmaksi.. Noh, niinhän se koituikin. Muuten rata oli vauhdikas! Uusin Unnan kanssa kyseisen radan ja silloin myös onnistui keppikulmat! Tulos siis 0 ja sijoitus 2.


Viime viikonloppu meni Lappeenrannassa serkun luona. Lauantaina käytiin kahdessa koirapuistossa juoksentelemassa ja toisesta löytyi myös mini A-este, jolla harjoiteltiin hiukan kontaktinottoa!

Kännykkälaatua! Ellu, Ava ja Unna


Ellu, Dean, Ava

Paluumatkan tunnelmat

Eilen käytiin Unnan kanssa hierojalla ja jumissahan se oli niinkuin olin arvellutkin! Selkä, rintaranka ja lavat.. Selkäjumin takia Unna ei venytellyt kunnolla itseään. Uusi aika on jo ensi maanantaina. Tämän viikon treenit jäävät väliin, joten perjantaina suuntaamme möllikisoihin MAHille ja sunnuntaina ajattelin käydä ottamassa hallilla pikkutreenit ensi viikonlopun kisoja silmällä pitäen ;-) Ensi viikolla ei käydä treenaamassa ollenkaan vaan mennään suoraan kisailemaan!

Näyttelyjännitystä... Olen ilmoittanut molemmat koirani Tohmajärven ryhmänäyttelyyn, joka on nyt siis tulevana lauantaina! Jäiks... Sitten olen vielä lupautunut pyöräyttämään Pepin kehässä :-) (En vastaa Liina tuloksista!)

Mutta siis HAUSKAA VAPPUA kaikille tasapuolisesti! :-)

Lilo sammui kesken leikin!

17. huhtikuuta 2013

Kuvapostaus!


Dean lähtötunnelmissa!

Sit mennään!







Kiva pallo tuo pikku Dean

Syliin!






PalloPallo!!



Hä?










Kaikki kuvat kuvannut Liina P.

15. huhtikuuta 2013

Jenna Caloanderin valmennus

Loman kruunasi Jenna Caloanderin valmennus sunnuntaina 7.4.2013 Vantaan Ojangossa! :-) Olimme varanneet aikaa pari tuntia ja mielestäni aikaa olisi voinut olla hiukan enemmän, mutta hyviä neuvoja kerettiin samaan tuon parinkin tunnin aikana!

Ihan ensimmäiseksi rakensimme radan, joka sisälsi PALJON hyppyjä yhdessä rykelmässä :-D Rata oli mielestäni haastava, mutta suoritettavissa! Ensimmäisenä koiristani pääsi radalle nuorukainen eli pikku Dean.
Kertasimme takaakiertoon lähtemistä, jossa ei ollut ongelmia. Sitten luukutettiin ensin hyppysuoraa jonka jälkeen tehtiin tiukka vastakäännös. Ohjaaja ei osannut... Oliko yllätys? :-D Muutamien toistojen jälkeen sain koiran kääntymään toiselle hypylle eikä se mennyt sinne putkeen!! JEEE! Dean kulma linjaa itsensä hienosti seuraavalle esteelle, mutta katsotaan miten pitkää tätä jatkuu (toivottavasti jatkuu!). Sitten kun saatiin vastakäännös onnistumaan, niin jatkettiin eteenpäin. Seuraavaksi kerrattiin pakkovalssia, sekin meni vallan mainiosti. Olen kyllä niiiin tyytyväinen meidän koulutukseen, näillä jatketaan eteenpäin!

Dean:


Sitten olikin kohta Unnan vuoro mennä radalle! Myös Unnan kanssa tuli samat ongelmakohdat esille kuin Deanin kanssa.. Eli ensimmäiseksi vastakäännös. KUNNON merkkaus, katse koiraan ja 6. hypylle pieni vekki. Saatiin se toimimaan hienosti ja seuraava ongelma olikin pakkovalssilla. MUISTA pysyä paikallaan siihen saakka kun koira on lukinnut esteen.. Unna ei arastellut puomia ollenkaan vaikkakin antoikin vähän ääntä!! Saatiin loppujen lopuksi koko rata läpi ilman suurempia ongelmia.

Tehtiin myös havainto koirissani: Dean ei anna anteeksi ohjausvirheitäni, mutta Unna antaa niitä joskus anteeksi. Molemmat koirat pysähtyy kun seinään jos oma liikkeeni pysähtyy.. Minun pienet sähäkät shetlantilaiset! <3

Unna:


Ohjaajan muistilista: KUNNON merkkaus esteillä, katse koiraan, kommunikoi koiran kanssa kokoajan radalla, älä liiku pakkovalssissa ennen kun koira on lukinnut esteen kunnolla, koiran puoleinen jalka ja käsi lähettää esteille.
Kiitoksia Jennalle jälleen mahtavasta koulutuksesta ja eiköhän me tulla uudestaan jo syksyllä! :-)

12. huhtikuuta 2013

Loma tuli ja meni!

Nyt on lomat pidetty ja palailtu takaisin arkeen.. Lomaviikko tuli vietettyä tosiaan Helsingissä molempien koirien kera. Unnan kynnet ovat parempaan päin, mutta lyhyempi kynsi "aukesi" hetkeksi toissapäivänä pitkästä aikaa jäällä juostessa.. Unna ei ole aristellut tassujaan ollenkaan kokoaikana..

Maanantaina 1.4.2013 käytiin Etelä-Suomen sheltit ry:n järjestämässä näyttelykoulutuksessa, jonne oli saapunut kymmenkunta shelttiä :-) Liikkeessä Dean oli hienosti, vaikkakin samassa jonossa meni juoksusia narttuja! Pöydällä ensiksi yritti nojailla minuun ja pakitella pois, mutta hetken päästä seisoi nätisti paikallaan. Ja antoi myös katsoa hampaat ilman mutinoita. Toisella kerralla ei enään yrittänyt nojailla minuun eikä tehnyt mitääm muutakaan sopimatonta :-) Odotellessa seisotin Deaniä pöydällä ja wautsi! Ehkä me selvitään erkkarista ja Tohmajärven näyttelystä kunnialla läpi eikä possuilla paljoa. Sitten lopuksi temppuiltiin häiriössä todella hienosti!

Keskiviikkona 3.4.2013 suuntasimme Deanin kanssa Helsingin keskustaan. Siellä pyöriskeltiin ympäriinsä ja istuskeltiin myös ekaa kertaa ratikan kyydissä (tai siis Dean oli ekaa kertaa..) Deanin mielestäni ratikka ei ollut yhtään pelottava! Nuorukainen toimi todella hienosti keskellä hälinää eikä muuten räyhännyt vastaan tulevia koiriakaan. Mutta linnut pisti hiukan Deaniin liikettä.. Mutta oli meillä ihan oikeaakin asiaa, jonka takia palloiltiin keskustassa, nimittäin käytiin osteopaatti Maaria Kaiperlan käsittelyssä. Mitään suurempia ongelmia ei löytynyt. Lantio oli hiukan vino vasemmalta oikealle, jolloin myös oikea polvi oli hiukan sisäänpäin kiertynyt. Oikea takatassu ja vasen etutassu olivat olleet suuremmassa rasituksessa. Jommalla kummalla puolella (en muista kummalla...) oli huonommat lihakset kuin toisella. "Hoitokertomusta" odotellessa.. Maaria sai koiran rangan "suoristettua" ja epäili että ajoittainen peitsaaminen johtui juurikin tästä.




Ratikkaa odotellessa

Ratikassa

Kaupunkireissun jälkeen väsytti..
Sitten perjantaina 5.4.2013 saimme Deanin kanssa tuurauspaikan Etelä-Suomen sheltit ry:n järjestämästä agilityn alkeisjatkoryhmästä! Treenien vetäjänä toimi Heli Kallioniemi. Dean ei ollut moksiskaan uudesta treeniympäristöstä. Pohjana oli tekonurmi, joka oli yllättävän liukas! Harjoiteltiin tällä kertaa käännöksiä, jotka nyt tuppaavat välillä HIUKAN valumaan. Dean irtosi eteen todella hyvin ja takaakiertoonkin lähti hienosti! (PS. Dean löysi kaltaisensa tyttöystävän, Laran.) Tässä vielä video treeneistä:



AINIIN, meinasi unohtua! Iran koulutus. Unnan kanssa treenailtiin poispäinkäännöstä, itsenäisiä keppejä, takaakiertoon lähetystä. Unna meni kyllä hienosti! Kepeillä, kun muistan ohjata kädellä loppuun saakka niin ei se keppejä kesken jätä. Rata meni kokonaisuudessaan hienosti, ja ohjaajalle tuli kiirus eli toisin sanoen minun pitäisi opetella liikkumaan taloudellisemmin ja luottamaan koiraan.

Unna:


Seuraavana vuorossa oli Dean. Sen kanssa harjoiteltiin pientä radan pätkää, joka saatiin loppujen lopuksi toimimaan hyvin. Sitten kerrattiin puomi ja kepit.

1. huhtikuuta 2013

Päivittelyä

Tiistaina 19.3.2013 käytiin ohjatuissa treeneissä Unnan kanssa. Ja ne ei kyllä mennyt ihan putkeen... Treenien pääpaino oli kepeissä, jotka meiltä on yleisesti ottaen onnistunut moitteettomasti, mutta ei tällä kertaa. Saatiin loppujen lopuksi nekin onnistumaan ihansuht hyvin. Alla räpellyksemme:


Keskiviikkona 20.3.2013 käytiin hallilla tekemässä MINItreenit molempien koirien kanssa. Unnan kanssa harjoittelimme leijeröintiä hypyillä ja keppejä jotka oli sijoitettu seinään kohden. Leijeröinti toimi hienosti ja kepitkin menivät hyvin lukuunottamatta kahden viimeisen keppivälin hidastelua. Deanin kanssa treenailtiin samaa leijeröintiä ja se onnistui hienosti! Otettiin myös muutama toisto keppejä suorassa linjassa hyppyyn nähden. Ensin oli 2 ohjuria, mutta poistin alusta yhden eli siis ohjureita kepeillä vain YKSI! :-) Ihan loppuun otettiin muutama onnistunut toisto puomin kontaktia.

Unna:


Dean:


Torstaina 21.3.2013 omistaja oli kouluttamassa viime kesän alkeisryhmää. Wau mitä koirakoita! Dean pääsi treenien lopuksi tekemään muutaman toiston keppejä (yhden ohjurin kera) ja muutaman puomin alastulon. Wautsi mikä junnu!

Lauantaina 23.3.2013 suunnattiin Liinan kanssa hallille. Tällä kertaa otettiin tytöille yksinkertaista suoraa rataa ja Deanille siinä oli haastetta. Rata oli muokattu jostakin möllikisojen radasta. Unnalle rata ei tuottanut suurempia ongelmia hiukan ohjaajan piti varmistaa pussiin menoa, kun oli hiukan vaikeassa kulmassa. Sitten otettiin Unnan kanssa keppejen aloituksia ja ne toimivat tällä kertaa hirmu hienosti!!
Deanin kanssa mölliradalla oli hiukan ongelmia käännöksissä, mutta kun ohjaaja muisti tarpeeksi ajoissa kertoa, että nyt käännytään niin sehän käänty vallan hienosti! Irtosi hienosti muurille ja sen jälkeiselle hypylle :-) Keppejä otettiin muutama toisto ja kokeiltiin myös ilman ohjureita suorassa linjassa ja WAU!! Sitten kokeiltiin miten Dean hakee umpikulman-- ja sinnehän se sujahti, ilman alussa olevaa ohjuria! :-) Treenien lopuksi otettiin jälleen puomin alastuloa ja raukkaparka säikähti kontaktilla ollessaan hallin katolta alas valuvaa lunta... Koira meni täysin lukkoon.. Käytiin kävelemässä hiukan hallin ulkopuolella ja sen jälkeen otettiin vielä yksi hyvä ja onnistunut toisto alastulolta.

Unna:


Dean:



Sunnuntaina 24.3.2013 käytiin ottamassa Deanin kanssa puomi uudestaan ja nyt ei näkynyt enään pelkotilaa alastulolla :-)

Tiistaina 26.3.2013 oli Unnan ohjattujen treenien vuoro. Nämä treenit olivat kyllä oikein hyvänmielen treenit! Wautsi! Meistä molemmista löytyi vauhtia ja Unnalta löytyi myös korvat ja maltti :-) Ihan treenien alkuun Dean teki kepit muutaman kerran onnistuneesti ja lähti samantein Allun kyydillä kotia eli Deanin kohdalla ihan  miniminimini treenit :-)


Keskiviikkona 27.3.2013 Dean pääsi sitten ihan ohjattuihin treeneihin, jossa harjoittelimme jenkkikäännöstä ja saksalaista :-) Molemmat toimivat hienosti! Huomatkaa videolla kepit ILMAN verkkoja ;-)


Perjantaina 29.3.2013 ei suunnattukaan hallille vaan Graanin pihalle järjestettyyn match show:hun! Ensimmäisenä vuorossa oli Dean. Junnu ravasi ja seisoi hienosti, MUTTA kun tuomari tuli pöydällä katsomaan hampaita niin Dean päättikin, että niitähän ei katsota! Koiruus nousi kaksintassuin tuomaria vasten.. Toivottavasti ei tee tuota erkkarissa!! Parikilpailusta näin ollen sininen nauha. Nauhakehässä tulikin aika äkkiä lämmintä kättä.. Sitten oli Unnan vuoro.. Unna ravasi, seisoi kuin patsas ja antoi tuomarin katsoa hampaat ilman luimistelua ja näin parikilpailusta Unnalle punainen nauha. Nauhakehässä Unnakin sai vain lämmintä kättä.. Päivän päätteeksi mentiin vielä Liinan luokse, jossa koiruudet saivat juosta yllinkyllin.
Lauantai-iltana käytiin moikkaamassa Liinaa ja koiruuksia, silloinkin juoksentelivat ja nahistelivat :-)

Sunnuntaiaamuna suuntasimme hallille Iran koulutukseen, josta jäi taas päähän hirmuisesti uutta! Kerron tarkemmin koulutuksesta, kun saan videot käsiini :-)
Heti koulutuksen jälkeen kiirehdimme junaan kohti Helsinkiä (Omistajalla on kokonainen viikko kevätLOMAA!!). Junamatka meni oikein hyvin.. Unna veti sikeitä kylkiasennossa keskellä käytävää ja Dean taas penkin alla makoillen :-) Junnu ei ollut edes niin paniikissa kuin yleensä! Pääsimme Pasilaan, josta lähdimme rullaportaita pitkin ylös.. Matkatavaroita oli ihan hirmuisesti, molemmat koirat syliin ja menoksi. Puolessa välissä portaita Unnasta ote lipsui ja laskin sen siihen portaille eteeni, mutta Unnahan ei uskaltanut liikkua niissä, jolloin hää onnistui saamaan takatassujen kynnet rullaportaiden väliin.. AUTS! Käveltiin muutama askel ja huomasin, että nyt sattui johonkin kun verta jäi lattiaan. Unnan vasemman takatassun kynsi lyhentyi yli puolella ja oikean takatassun kynsi halkesi.. Verta tuli molemmista kiitettävästi, mutta sain onneksi ne tyrehdytettyä siellä asemalla. (Yllättävän nopeasti). Sitten suosiolla mentiin hissillä alas seuraavalle laiturille ja hypättiin junaan jolla päästiin äitin luokse. Sisällä huuhtelin molemmat tassut ja eikä ne vuotanut enään ollenkaan. Ja Unnahan käveli asemalta äitin luokse eli ei onnu tassujaan. Tänään käytiin lenkillä molempien koirien kanssa eikä Unna aristellut tassujaan ollenkaan, mutta otetaan tämä viikko nyt ihan rauhassa ilman juoksenteluita. Toiveena olisi kuitenkin käydä aksaamassa Jennan koulutuksessa sunnuntaina, mutta katsellaan miten tassut jakselee hiljaiselon jälkeen :-)

Vasemman takatassun kynsi
Oikean takatassun kynsi

Tänäiltana olisi tarkoitus suunnata vielä Etelä-Suomen sheltit ry:n järjestämään näyttelykoulutukseen Deanin kanssa! Eritoten harjoittelemaan hampaita tarkistusta! :-)